miércoles, 8 de junio de 2011

Poetas españoles en Sofía


ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С МЛАДИ ИСПАНСКИ ПОЕТИ В БЪЛГАРИЯ

16 юни 2011 год., четвъртък, в 18.00 часа
Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”Вход от бул. „Цар Освободител”
Консекутивен превод от испански на български език.
Модератор: Хуан Антонио Берниер

С участието на поетите
Хуан Андрес Гарсия Роман, Марта Мерино и Рафаел Еспехо

Посолството на Испания в България и Катедрата за ибероромански филологии на СУ „Св. Слимент Охридски” Ви канят на Първата творческа среща с млади испански поети в България, която ще се състои на 16 юни, четвъртък, в 18 часа в Културния център на Софийски университет.

След издаването на La inteligencia y el hacha (Мадрид, 2010), критикът Луис Антонио де Вильена установява, че в Испания съществува ново поколениепоети, което той нарича „Поколението на 2000”. Тези творци, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, започват да публикуват основните си произведения през първото десетилетие на XXI век. Друг критик и поет, Хуан Карлос Рече, в скорошната си антология- изследване Para los años 10 (Монтевидео, 2011), паосочва, че една отосновните им отличителни черти е желанието им да се впишат в традиция, която не е само испанска, а е присъща на испано-говорящия свят и даже е универсална.

Рафаел Еспехо, Хуан Андрес Гарсия Роман и Марта Мерино са изтъкнати членове на това ново поколение испански поети. На творческата среща ще имаме възможност да слушаме, да се наслаждаваме и да разговаряме с поетите, и чрез срещата с тях ще придобием по-ясна представа за възможните пътища, по които ще продължи испанската поезия на настоящето и на бъдещето.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Много ми харесва плаката за срещата на испанските поети. Поздравления! Дано да се получи така запалено!
Марга

Bernier dijo...

Gracias, Marga. Al final todo salió muy bien.

¡Abrazo!