miércoles, 8 de junio de 2011

Poetas españoles en Sofía


ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С МЛАДИ ИСПАНСКИ ПОЕТИ В БЪЛГАРИЯ

16 юни 2011 год., четвъртък, в 18.00 часа
Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”Вход от бул. „Цар Освободител”
Консекутивен превод от испански на български език.
Модератор: Хуан Антонио Берниер

С участието на поетите
Хуан Андрес Гарсия Роман, Марта Мерино и Рафаел Еспехо

Посолството на Испания в България и Катедрата за ибероромански филологии на СУ „Св. Слимент Охридски” Ви канят на Първата творческа среща с млади испански поети в България, която ще се състои на 16 юни, четвъртък, в 18 часа в Културния център на Софийски университет.

След издаването на La inteligencia y el hacha (Мадрид, 2010), критикът Луис Антонио де Вильена установява, че в Испания съществува ново поколениепоети, което той нарича „Поколението на 2000”. Тези творци, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, започват да публикуват основните си произведения през първото десетилетие на XXI век. Друг критик и поет, Хуан Карлос Рече, в скорошната си антология- изследване Para los años 10 (Монтевидео, 2011), паосочва, че една отосновните им отличителни черти е желанието им да се впишат в традиция, която не е само испанска, а е присъща на испано-говорящия свят и даже е универсална.

Рафаел Еспехо, Хуан Андрес Гарсия Роман и Марта Мерино са изтъкнати членове на това ново поколение испански поети. На творческата среща ще имаме възможност да слушаме, да се наслаждаваме и да разговаряме с поетите, и чрез срещата с тях ще придобием по-ясна представа за възможните пътища, по които ще продължи испанската поезия на настоящето и на бъдещето.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Много ми харесва плаката за срещата на испанските поети. Поздравления! Дано да се получи така запалено!
Марга

Juan Antonio Bernier dijo...

Gracias, Marga. Al final todo salió muy bien.

¡Abrazo!